Emas, Gadaian Ar-Rahnu dan Simpanan Adalah Perniagaan

By There are no tags 81 comments

Emas,sesuatu yang berkilau merentasi zaman berlalu kini berada di tanahairku, terbukti yang dikatakan Semenanjung Emas itu memang wujud dan akan menjadi sandaran orang Melayu untuk menjadi khalifah mentadbir bumi ini.

Bermula dari pentadbiran keluarga Melayu yang harmoni, bersopan-santun,mengamalkan kesederhana’an akan melahirkan masyarakat yang mempunyai peradapan yang tinggi.Sandaran emas yang selama ini seakan-akan Bayangan Emas kini menjadi satu pola perubahan kepada bangsa Melayu mempeloporinya untuk merubah kehidupan yang selama ini agak kurang harmoni seumpama rezeki segenggam di tangan menjadi rebutan semua orang.

Bila sistem kewangan keluarga di sandarkan kepada emas maka ianya menjadi simpanan yang menguntungkan dalam jangka panjang di sini pernanan Ar-rahnu memainkan peranannya.Ar-rahnu adalah sesuatu yang baru di pelajari oleh orang Melayu, di atas usaha Yayasan Ekonomi Islam Malaysia (YAPIEM) maka lahirlah Ar-rahnu yang di kendalikan oleh YAPEIM, Bank Rakyat, Agro Bank, Eon Capital dan Kopersi-koperasi Malaysia.

Sistem Gadai Simpan ini adalah lebih menguntungkan kepada masyarakat Malaysia kerana ianya secara langsung menjadi aset negara.Langkah permulaan ini adalah satu langkah ke arah menuju satu wawasan yang semua orang inginkan iaitu keharmonian.

Simpanan Emas mengambil masa lebih kurang sepuluh tahun untuk merubah peradapan masyarakat yang mengamalkan kesederhanaan dan keusahawanan.Zakat 2.5% yang di keluarkan dari simpanan emas itu akan dengan sendirinya memaikan peranan dalam masyarakat yang perlukan pertolongan.Mudah-mudahan simpanan emas ini juga akan menjadi warisan kepada generasi Melayu yang akan datang. Insyallah…

Share Button

81 Comments:


  • By Anandzachery Mohamad 15 Mar 2011

    Salam. Saya berminat mengetahui lebih lanjut mengenai Emas, Gadaian Ar-Rahnu dan Simpanan ini. Harap dapat email saya dengan maklumat yang mendalam mengenainya. Kerjasama pihak tuan amat saya hargai. Sekian, terima kasih.

    • By emas 16 Mar 2011

      Sila tinggal kan email atau no telefon supaya kami dapat menghubungi tuan bagi menerangkan tentang gandaian Ar rahnu lebih terperinci.

      • By zak 24 Apr 2011

        macam mana naj tahu pasal ar-rahnu nie sebagai sebuah perniagaan

      • By MOHD ARIFIN 24 Apr 2011

        Salam. Saya berminat mengetahui lebih lanjut mengenai Emas, Gadaian Ar-Rahnu dan Simpanan ini. Harap dapat email saya dengan maklumat yang mendalam mengenainya. Kerjasama pihak tuan amat saya hargai. Sekian, terima kasih. (012-9614759)

      • By m.nawawi bin hassan 26 Sep 2011

        ingin tahu tel agen di pontian johor

  • By faztee 15 Mar 2011

    boleh sy tahu berapa harga emas utk 20g..dinar ada x?kt mane leh dapat

    • By mohd razi 07 Jun 2011

      salam..boleh pihak tuan emailkan lebih lanjut ttg cara2 utk mmbuat pelaburan emas ni.tq

  • By rizal hassan 17 Mar 2011

    nak tahu sgt psal ar rahnu

  • By hamdan abd rahman 18 Mar 2011

    assalamualaikum…..saya berminat dengan pelaburan emas,sila emailkan kepada saya secara terperinci berkenaan pembelian dan pelaburan emas….saya berminat untuk membeli dan memiliki emas,,,sebagai aset.Terima kasih

  • By zuraini 21 Mar 2011

    Saya ingin mendapatkan maklumat bagaimana cara untuk membeli jongkong, min berapa gm dan maksimum berapa gm dengan harganya sekali, Adakah menyimpannya berdasarkan syarak(pengeluaran zakat, etc..) Sekiranya suatu hari nanti jika ingin membuat pengeluaran melalui pelaburan emas ini bagaimana?? Sekarang ini ada promosi ke untuk pembellian dan penyimpanan? Berapa banyak prosedur yang perlu saya lalui???
    Seki, terima kasih.

    • By zaini binti othman 23 Apr 2011

      salam, berapa harga cast jika 20g, saya patutnya simpan dimana lebih selamat. dimana dan siapa patut saya hubungi. saya berada di kemaman, trg. t.k

  • By rizal 21 Mar 2011

    Saya berminat sangat nak tahu pasal pelaburan emas. Boleh emailkan pada saya cara nak beli dan bagaimana sistem arrahnu boleh dijadikan perniagaan emas.

  • By cikgu 21 Mar 2011

    salam tuan admin,jemput lawat blog saya utk berkongsi ilmu berkaitan emas & Ar-Rahnu..semoga kita sama-sama dapt manfaatnya…terima kasih.

    • By niza 25 Apr 2011

      Salam Sejahtera…. Rahsia kehebatan Emas sejak berkurun lamanya… saya juga nak tahu bagaimana sistem Ar-Rahnu memainkan peranan penting dalam perniagaan yang dijalankan…Terima kasih..

  • By zarinah mohd yunus 22 Mar 2011

    assalamualaikum,
    Berminat utk mengetahui lebih terperinci cara pembeliaan dan perlaburan emas.
    terima kasih.

  • By abdul rahman bin din 22 Mar 2011

    tolong beri butiran mengenai gagaian dan cara perniagaan ini

  • By Omar Kemi 23 Mar 2011

    Salam. Nak tau lbh lnjt ttg konsep Ar-Rahnu.

  • By mohd yusaini 24 Mar 2011

    blh tahu lbh lnjut sistem nei.. berminat la

  • By zahir 31 Mar 2011

    assalamualaikum,
    Berminat utk mengetahui lebih terperinci cara pembeliaan dan perlaburan emas.
    terima kasih.

  • By MUHAMAD SHALMI 02 Apr 2011

    Salam. Saya juga berminat mengetahui lebih lanjut mengenai Emas, Gadaian Ar-Rahnu dan Simpanan ini. Harap dapat email saya dengan maklumat yang mendalam mengenainya. Kerjasama pihak tuan amat saya hargai. Sekian, terima kasih.

  • By Abdcadeer 05 Apr 2011

    Memang best main dgn Emas ni,
    Nak jadi Agensi serambi Emas satu hari nanti.

  • By siti sarah 08 Apr 2011

    salam. saya berminat untuk mengetahui emas, ar- rahnu, gadaian dan simpanan. Harap dapat e-mailkan saya maklumat berkenaanya. sekian. terima kasih.

  • By nazura mohd ikhshanuddin 11 Apr 2011

    Assalamualaikum.. saya sangat berminat sangat nak tahu pasal pelaburan emas ni. Boleh emailkan pada saya cara nak beli dan bagaimana sistem arrahnu boleh dijadikan pelaburan emas. Sekian Terima Kasih

  • By jebat 11 Apr 2011

    nak tahu lebih lanjut.tolong bagi info..

  • By kamal 12 Apr 2011

    sila email.. berminat..

  • By wahab 13 Apr 2011

    salam…

    saya kurang jelas diantara ar-rahnu dan simpanan..
    adakah ianya serupa.?

  • By alan 15 Apr 2011

    assalamualaikum,berapa harga minimum bagi pembelian emas yang ditawarkan dan bagaimana cara untuk membelinya.

  • By syukran 16 Apr 2011

    sy berminat ntk pelaburan emas…tp sy nk thu dengn lebih lnjut tentg pelburan emas ini..hrp tuan/puan dpt emailkn ntk sy.tq

  • By mohd asri ahmad 18 Apr 2011

    nk tahu tentang pelan anrahnu

  • By Sharifah Sarah 18 Apr 2011

    bagaimanakah cara untuk saya memulakan perniagaan ini?? diharapkan tuan dapat menjelaskan dengan lebih lanjut melalui emel sy.

  • By ucop 19 Apr 2011

    Saya berminat sangat nak tahu pasal pelaburan emas. Boleh emailkan pada saya cara nak beli dan bagaimana sistem arrahnu boleh dijadikan perniagaan emas.

  • By azamir 19 Apr 2011

    Saya ingin mendapatkan maklumat bagaimana cara untuk membeli jongkong, min berapa gm dan maksimum berapa gm dengan harganya sekali, Adakah menyimpannya berdasarkan syarak(pengeluaran zakat, etc..) Sekiranya suatu hari nanti jika ingin membuat pengeluaran melalui pelaburan emas ini bagaimana?? Sekarang ini ada promosi ke untuk pembellian dan penyimpanan? Berapa banyak prosedur yang perlu saya lalui???
    Seki, terima kasih.

  • By Abu Bakar 20 Apr 2011

    Assalamualaikum.. saya sangat berminat sangat nak tahu pasal pelaburan emas ni. Boleh emailkan pada saya cara nak beli dan bagaimana sistem arrahnu boleh dijadikan pelaburan emas. Sekian Terima Kasih

  • By abdullah sani 21 Apr 2011

    Assalamualaikum.. saya sangat berminat sangat nak tahu pasal pelaburan emas ni. Boleh emailkan pada saya cara nak beli dan bagaimana sistem ar rahnu boleh dijadikan pelaburan emas. Sekian Terima Kasih

  • By abdullah sani 21 Apr 2011

    boleh email kan detail pasal pelaburan ni……..saya berminat nak tahu lebih lanjut tentang pelaburan amas ni…TQ..

  • By sya 24 Apr 2011

    Assalamualaikum
    Mcm mana nk jadi dealer , email me
    Thank You

  • By affuan 24 Apr 2011

    Assalamualaikum.. saya sangat berminat sangat nak tahu pasal pelaburan emas ni. Boleh emailkan pada saya cara nak beli dan bagaimana sistem ar rahnu boleh dijadikan pelaburan emas. Sekian Terima Kasih

    • By AJay 29 Sep 2011

      Soalan banyak di postkan di web ni… harap dpr reply bagi memudahkan urusan, jimat masa/jimat wang/jimat tenaga/jimat …. segalanya…

  • By mazz 24 Apr 2011

    saya berminat ingin tahu dgn lebih details.boleh tlg emailkan.tq

  • By zue 25 Apr 2011

    Assalamualaikum..saya nk tau lbh lnjut tntg pelaburan emas ni..
    boleh emailkn details x

  • By Nisha 26 Apr 2011

    saya berminat ttg pelaburan emas ni..tlg email saya n berikan maklumat terpeinci…tq

  • By intan 27 Apr 2011

    salam,

    minat dan nak tahu lebih mendalam mengenai emas simpanan di ar-rahnu..bleh dapat detail..

  • By NORLIZAH 27 Apr 2011

    Saya berminat nak memonopoli bidang emas, gadaian ar-Rahnu. Bleh saya dapatkan maklumat lanjut berkenaan perniagaan ini? Bagaimana cara untuk saya memulakan bidang perniagaan ini?

  • By masita hassan 29 Apr 2011

    salam..nk tu tntg pelaburan emas ar-rahnu ni…leh email secepat mgkin x?

  • By Suriani 30 Apr 2011

    Assalamualaikum.. saya sangat berminat nak tahu pasal pelaburan emas ni. Boleh emailkan pada saya cara nak beli dan bagaimana sistem ar rahnu boleh dijadikan pelaburan emas. Tq

  • By anuar 07 May 2011

    Boleh tahu mcm mana nak beli serambi emas nie… pls emai saya..

  • By Echarm 07 May 2011

    Saya berminat untuk tahu lebih lanjut mengenai pelaburan emas ni..boleh email kan segala detail..TQ…

  • By affandi majid 08 May 2011

    assalamualaikum?bleh tak terangkan bagaiaman menjana keuntungan melalui sistem gadaian islam.

  • By Ariff 09 May 2011

    Salam,
    Sy ingin mengetahui lebih lanjut tentang pelaburan emas di serambi emas..
    Boleh tlg email kn x

  • By zai 11 May 2011

    keterengan lanjut mengenai ar-rahnu

  • By Sue 16 May 2011

    Saya terbaca berkenaan serambi emas ini dlm akhbar 13 mei 2011. Saya ingin mendapatkan maklumat bagaimana cara untuk memulakan simpanan dan membeli jongkong, min berapa gm dan maksimum berapa gm dengan harganya sekali, Sekiranya suatu hari nanti jika ingin membuat pengeluaran melalui pelaburan emas ini bagaimana?? Berapa banyak prosedur yang perlu saya lalui?
    Sekian, terima kasih.

  • By Azril 20 May 2011

    Sejak AgroBank stop ambil goldbar, sekarang SE guna ArRahnu mana?

  • By Luvgold 21 May 2011

    Skng nie emas wafer atau syiling xbleh dipajakkan…mcna nk buat bisnes dgn serambi emas nie..

  • By sareh khairul bin sareh saad 22 May 2011

    Emas, Gandaian Ar-Rahnu dan Simpanan adalah perniagaan”. saya berminat dengan tajuk ni.boleh tak emelkan lebih detail bagaimana saya nak memulakannya sebab saya agak berminat dalam pelaburan emas

  • By Azri 23 May 2011

    Assalamualaikum, saya masih pelajar tapi berminat dalam perniagaan. sya berharap encik/puan dapat berkongsi pengetahuan tentang perniagaan ini dengan saya. terima kasih… :D

  • By Ainul 25 May 2011

    Assalamualaikum,

    Saya berminat utk mengetahui pelaburan emas melalui serambi emas dgn lebih lanjut.
    Tolong hubungi saya mengenai butiran lanjut.

    Terima kasih

  • By mariam abdullah 23 Jun 2011

    Salam. Saya berminat mengetahui lebih lanjut mengenai Emas, Gadaian Ar-Rahnu dan Simpanan ini. Harap dapat email saya dengan maklumat yang mendalam mengenainya. Kerjasama pihak tuan amat saya hargai. Sekian, terima kasih.

  • By abgchik 29 Jun 2011

    salam,
    email me detail…

    • By fakhrull 14 Aug 2011

      salam. tolong hantar semua maklumat tentng serambi emas, ada x ape2 progrm atau pakej untuk pelajar????? sy nk cari pendapatan smpngan ketika belajar…. trimma ksih atas kerjasama anda.. tegakkan agama ISLAm kita

  • By mohd nor zaidi 01 Jul 2011

    sy brminat la nk thu tentang pelaburan serambi emas…tolong jelaskan dlm email sy bleh…..

  • By khiratul musaddah 16 Jul 2011

    salam, saya nak tahu berkenaan ar rahnu dan pelaburan, pls email me,tqvm.

  • By wan saiful 22 Jul 2011

    salam..saya berminat nak mengetahui lebih lanjut mengenai serambi emas…simpanan mcmana yg dikatakan mengutungkan..??

  • By zue 05 Sep 2011

    Salam. Saya berminat mengetahui lebih lanjut mengenai Emas, Gadaian Ar-Rahnu dan Simpanan ini. Harap dapat email saya dengan maklumat yang mendalam mengenainya. Nak jadi agent pun boleh ke

  • By yusri 06 Sep 2011

    Salam. Saya berminat mengetahui lebih lanjut mengenai Emas, Gadaian Ar-Rahnu dan Simpanan ini. Harap dapat email saya dengan maklumat yang mendalam mengenainya. Kerjasama pihak tuan amat saya hargai. Sekian, terima kasih.

  • By zulhilmi 08 Sep 2011

    assalamualaikom..bleh emailkan saya dgn lbih dtail how to make this bisnes.tq

  • By faiz 22 Sep 2011

    salam..dalam btk barang kemas xde ke?senario skrg ar-rahnu pihak bank hanya terima dlm btk barang kemas 21k shj..mengikut pengalaman saya la..

  • By AJay 29 Sep 2011

    Soalan banyak di postkan di web ni… harap dpr reply bagi memudahkan urusan, jimat masa/jimat wang/jimat tenaga/jimat …. segalanya… atau modus operandi adalah melalui email je… then boleh email to my mail address.. wasalam

  • By rashid 15 Nov 2011

    nk tau tentang emas layari la laman web serambiemas.com

  • By norsiah 03 Feb 2013

    saya macam berminat dengan perniagaan ini,cuma saya nak tahu bagaiman perniagaan ini dijalankan dan bagaimana untukm memulakannya

  • By fatimah 27 May 2013

    salam..

    sila emelkan semua maklumat lanjut dan terperinci ke email saya..
    terima kasih

    • By serambiemas 19 Jun 2013

      Wassalm..
      Kpd semua yang berada di negeri perak/penang anda boleh hubungi Yazid 0123772422 atau Rahman 0162170605
      dan bahagian Timur Terengganu/Kelantan dan Pahang hubungi Sahri 0127602100 dan Hassan 0196251597.

    • By serambiemas 19 Jun 2013

      Walaikummusalam Puan, sila hubungi En.Yazid 0123772422 untuk keterangan lanjut.

  • By fatimah 27 May 2013

    sila emelkan maklumat lanjut kepada saya di

    zihamfl8757@gmail.com

    • By serambiemas 19 Jun 2013

      minimum 100 x (Harga semasa= RM15931) + 200 gram = 300 gram simpan di Ar-rahnu.

  • By Shahirah Azman 25 Jun 2013

    Assalamualaikum. Boleh saya dapatkan penerangan lebih lanjut tentang fungsi ar-Rahnu? Terima kasih..

    • By serambiemas 27 Jun 2013

      Hubungi 03-42528808.
      Pegawai kami akan memberi penerangan.

      Tuan beli emas di serambi emas dan pegawai kami akan
      menjalankan urusan pembelian tuan di arrahnu berdekatan dgn tmpt tuan.
      Kami ada wakil di Ampang Point. Terima kasih.

  • By Syikin 09 Jun 2014

    Slm, saya pun berminat dengan cara pelaburan dan simpanan emas di ar rahnu

    • By serambiemas 09 Sep 2014

      encik boleh hubungi pejabat urusan; tel 03-42528808

  • By med 30 Sep 2014

    Salam. Saya berminat mengetahui lebih lanjut mengenai Emas, Gadaian Ar-Rahnu dan Simpanan ini. Harap dapat email saya dengan maklumat yang mendalam mengenainya. Kerjasama pihak tuan amat saya hargai. Sekian, terima kasih.

    • By serambiemas 01 Oct 2014

      Wassalam Tuan,boleh hubungi Puan Rohaya 012-2460969

Leave a Reply



Copyright © 2013 Serambi Budi Sdn Bhd (883641-U). All rights reserved